Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Mitä sinulle sanoisin?

Juhlapuheeni 60-vuotispäivilläni 5.2.2006

Sain kerran erään pienen kirjasen, jonka nimenä oli: "Mitä sinulle sanoisin".
Sitä minäkin olen viime päivinä miettinyt.

Elämämme tässä maailmassa on hyvin arvaamatonta. Emme tällä hetkellä tiedä, mitä meille tapahtuu huomenna tai ylihuomenna. On sellainen sanonta, että "Jokainen tervehdys voi olla viimeinen - jokainen hyvästijättö ikuinen".
Voisinko sanoa sinulle jotain niin merkittävää, ettei se unohdu heti, kun juhlapaikan pääovi sulkeutuu selkäsi takana? Voisinko sanoa sinulle jotain niin merkittävää, että sen vaikutus voisi ulottua ikuisuuteen saakka? No, ainakin voin yrittää.

Jotkut saattavat pitää suurena viisauden osoituksena sitä, että yksinkertainen asia osataan selittää mahdollisimman monimutkaisesti ja monisanaisesti.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että  kaikkein eniten ihmisen onnellisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ovat hyvin yksinkertaisia.
Otan tässä esille yhden yksinkertaisen asian ja ohjeen, jota noudattamalla me ja meidän maailmamme muuttuisi hyvin radikaalisti. Se on niin yksinkertainen asia, että sen lausumiseen tarvitaan vain 7 kirjainta.

Mikä mahtaa olla tällainen sana? Nyt minä paljastan sen teille. Kuunnelkaa hyvin tarkkaan. Tämä sana on RAKASTA.

Ajatelkaa nyt, jos kaikki ihmiset alkaisivat aidosti rakastaa toisiaan, niin miten paljon parempi meidän maailmamme olisi.
Siitä olisi seurauksena mm., että ne valtavat rahamäärät, jotka käytetään sotimiseen, toisten lajitoverien tappamiseen, voitaisiin käyttää sairaiden auttamiseen ja nälkäisten ruokkimiseen. Kaikille ihmisille riittäisi ruokaa yllinkyllin.
 Silloin ei olisi myöskään rikollisuutta. Emme tarvitsisi pelätä joutuvamme ryöstön kohteeksi. Ja kun aamulla menemme autotallillemme, emme tarvitsisi pelätä, että automme on ehkä varastettu ja ajettu jollekin hiekkakuopalle ja hakattu lyttyyn.
Kun avaisimme radion, emme enää kuulisi uutisia  sodista ja terrori-iskuista. Emme tarvitsisi pelätä, että voimakas pommi räjäyttää meidät ilmaan ja hajoittaa ruumiimme kappaleiksi.

Niin, haluaisitko tällaisen maailman - maailman ilman vihaa ja väkivaltaa?
Sinun ei tarvitsisi olla kymmenien lukkojen ja varmuusketjujen lukitsemassa kodissa, niinkuin on tänään joissakin paikoissa maailmassa.
Aikamme ihmiset elävät pelon vallassa. Et voi koskaan olla varma turvallisuudestasi.
Mutta jos kaikki ihmiset alkaisivat aidosti rakastaa toisiaan, sinun ei tarvitsisi enää pelätä ketään. Jokainen saisi olla rauhassa oman viini- ja viikunapuunsa alla.
Me olemme kaikki vaikuttajia omassa elinympäristössämme. Alkamalla rakastaa kaikkia vaikutuspiirissämme eläviä voimme tehdä paljon ihmisiä onnellisiksi.

Millainen sitten on aito rakkaus?
Se ei aseta mitään ehtoja. Aito rakkaus ei valikoi kohteitaan.
Katsotaan, mitä Jumalan Sana sanoo tästä asiasta.
Esitämme kysymyksen:"Mikä on suurin käsky laissa?" Ja vastaus on tämä:"Rakasta Herraa sinun Jumalaasi kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi, kaikesta mielestäsi ja kaikesta voimastasi. Toinen samankaltainen on:"Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi."(Mark.12:30,31).

Tulemme tässä nyt toiseen tärkeään asiaan: Kuka on meidän lähimmäisemme? Se selviää tutussa kertomuksessa, jonka Jeesus esitti. "Eräs mies kulki Jerusalemista Jerikoon päin, kun rosvojoukko hyökkäsi hänen kimppuunsa, ryösti hänen omaisuutensa ja pahoinpiteli hänet puolikuoliaaksi".
Meille kerrotaan, että siitä kulki ohi pappi, mutta hän ei halunnut niinsanotusti liata käsiään tällaisen kurjan ihmisen vuoksi ja niin hän kovetti sydämensä ja meni kylmästi ohi. Samoin teki eräs leeviläinen.
Mutta sitten saapui paikalle eräs samarialainen mies. Hän näki maassa makaavan vaikean tilanteen ja armahti häntä. Hän pesi hänen haavansa, voiteli ne öljyllä, nosti hänet aasinsa selkään ja vei hänet lähimpään majataloon.
Sitten hän otti lompakostaan kaksi denaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: "Hoida häntä. Ja mitä sinulta lisää kuluu, sen minä palatessani sinulle maksan".
Jeesus kysyi:"Kuka heistä osoitti olevansa sen miehen lähimmäinen?" Vastaus oli: "Se joka osoitti hänelle laupeutta"(Luuk.10:30-37).
Jesajan 58. luvussa kerrotaan myös mitä lähimmäisen rakastaminen on: "Eikö tämä, että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi. Kun näet alastoman, niin vaatetat hänet, etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi".
Ja missä ne kurjat kulkijat ovat? Heitä löytyy kaikkialta. On kodittomia laitapuolen kulkijoita meidän teillämme, kaduillamme ja aitovierillämme. Niitä on meidän sairaaloissamme, vanhainkodeissamme ja luonnonkatastrofien keskellä. Kurjia, elämän murjomia ihmisiä, joita kukaan ei rakasta.

Olen joskus kuullut hienon lauseen:"Rakkaus ei kulje ohi". Miten on meidän laitamme? Kuljemmeko kärsivän, sairaan ja yksinäisen ohi ajatellen:"Pitäköön yhteiskunta heistä huolen?"
Olisiko viisasta ajatella asiaa perusteellisemmin? Alkaisimmeko tehdä maailmaa paremmaksi lähimmäisillemme? Mikä olikaan suurin käsky laissa? 

Jeesus on meidän esikuvamme. Miten Hän käytti aikaansa? Hän käytti suurimman osan ajastaan parantamalla sairaita ja auttamalla yhteiskunnan hylkäämiä ja tuomitsemia ihmisraukkoja.
Hän toi heille lohdullisen viestin rakastavasta Taivaan Isästä, joka säälii kärsiviä lapsiaan ja tarjoaa heille anteeksiannon ja sielunrauhan.

Hän ei tuominnut syntistä naista, vaan armahti ja antoi anteeksi. Hän osoitti omalla elämällään todeksi Raamatun Sanan: "Rakkaus ei tee lähimmäiselleen mitään pahaa". Katsotaan mitä muuta Sana sanoo oikeasta, aidosta rakkaudesta?
"Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa. Ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa. Kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii" (1 Kor.13:4-7).

Voimakkaimmin rakkaus tulee ilmi siinä, mitä Jumala teki noin 2000 vuotta sitten. Ihmiskunta oli tuhon partaalla. Juuri silloin tapahtui valtava ihme. Jumala lähetti oman Poikansa tänne pimeään maailmaan. Hän syntyi eläinten suojassa, tallisssa. Hän kasvoi iässä ja armossa - meni ristille ja sovitti syntimme ja avasi meille taivaan portit.
Tämä Jeesus elää tänäänkin. Hän voitti kuoleman ja astui ylös taivaisiin. Hän tulee pian pilvissä ja vie omansa taivaan kotiin Isän luo.

Olen henkilökohtaisesti saanut kokea Jumalan rakkauden pituuden, leveyden, syvyyden ja korkeuden. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että Jumala on hellä, armollinen Isä!
Niinkuin eräässä laulussa sanotaan: "Olen saanut syntini anteeksi, olen saanut syntyä uudesti, olen löytänyt aarteen kalleimman, olen löytänyt Jeesuksen".
Suosittelen Sinulle lämpimästi tätä ystävääni. Hän haluaa olla myös Sinun paras ystäväsi.
Jumala kuitenkin kunnioittaa sinun valinnanvapauttasi. Hän ei tule elämääsi väkisin. 
Hän sanoo: "Joka janoaa tulkoon ja joka tahtoo ottakoon elämän vettä lahjaksi".
Se on hieno tarjous! Kuka voi tarjota Sinulle mitään parempaa?
Valitse oikein! Jos valitset väärin, menetät kaiken.
Valitse Jeesus, niin saat kaiken!

 

©2020 VeliMatin kotisivut - suntuubi.com